Page 45 - SEQÜÈNCIES de Ciènices socials 4
P. 45
Les rutes de l’exili
Les principals rutes cap a l’exili passaven per Catalunya. Aquí ja s’havien anat aplegant molts dels refugiats que havien marxat de les zones que l’exèrcit rebel havia ocu- pat. Amb la caiguda de Catalunya, als refugiats d’altres regions d’Espanya s’hi van sumar els catalans. El resultat va ser que milers de persones buscaven desesperada- ment els passos fronterers amb França, carregats amb les poques coses que havien salvat. Criatures, dones, malalts, soldats, famílies senceres transitaven per les carreteres sota els bombardejos de l’aviació franquista i patien les inclemències d’un hivern particularment dur.
La rebuda que l’Estat francès va dispensar a tota aques- ta gernació no va ser gaire amistosa. A molts se’ls va intentar convèncer perquè tornessin i d’altres van ser confinats en improvisats camps de concentració com els d’Argelers, Sant Cebrià o el Barcarès.
Més afortunats van ser els intel·lectuals i les persones amb un nivell socioeconòmic superior que van ser acollits per la intel·lectualitat i els partits polítics francesos i que van poder fugir cap a altres zones més segures. L’Amèrica del Sud, concretament Mèxic i Xile, va ser un dels indrets que més refugiats republicans espanyols va acollir.
LA DONA DURANT LA SEGONA REPÚBLICA I LA GUERRA CIVIL
Si a principis del segle xx al món occidental les dones continuaven sent víctimes de profundes desigual tats, a Espanya, un país endarrerit i amb altes xifres d’analfabetisme, la dona patia una discriminació encara més gran.
La Segona República va fer grans passos per acon seguir l’alliberament de la dona. Va permetre que poguessin ser escollides al Parlament; d’aquí que a les Corts constituents de 1931 tres dones fossin dipu tades: Victoria Kent, Clara Campoamor i Margarita Nelken. La Constitució resultant d’aquestes Corts —la Constitució republicana de 1931— ja va perme tre per primera vegada que les dones votessin.
Des d’aleshores la presència de la dona en la vida política espanyola va anar augmentant. Dolores Ibárruri (“la Pasionaria”), una comunista convençu da amb una gran retòrica —d’ella és el famós “No pasarán” de la Guerra Civil—, va tenir un paper molt actiu en la lluita contra el feixisme. L’anarquista Fre- derica Montseny va arribar a ser ministra de Sanitat. La victòria de Franco i la consegüent Dictadura van esfumar els somnis de llibertat de les dones i les van tor nar a relegar a un paper passiu i de submissió als homes.
Avança 6 133 “Ya hemos pasao”
Activitat competencial
Moltes persones van mostrar afecció pel nou règim, per convenciment o per por.
1 D’aquesta afecció en va sortir la lletra d’un xotis (un ball popular a Madrid) titulat “Ya hemos pasao”. Feia així:
Era en aquel Madrid de hace dos años Donde mandaban Prieto y don Lenin Era en aquel Madrid de la cochambre De Largo Caballero y de Negrín
Era en aquel Madrid de milicianos De hoces y de martillos, y soviet Era en aquel Madrid de puño en alto,
donde gritaban ¡No pasarán! [...]
Este Madrid es hoy de yugo y flechas Es sonriente, alegre y juvenil
Este Madrid es hoy brazos en alto Sin signos de flaqueza, cual nuevo Abril Este Madrid es hoy de la Falange Siempre garboso y lleno de cuplés
A este Madrid que cree en la Paloma Muy de Delicias, y de Chamberí
¡Ya hemos pasao!
• El títol d’aquest xotis, de quina consigna es burla?
• Quins personatges històrics anomena? Quina característica els uneix?
• Quines dues Espanyes contraposa? Amb quins elements?
2 L’any 2019 el partit Vox obtenia representació a l’Ajuntament de Madrid i compartia aquest tuit:
• Com ho interpretes?
+ Activitats “La Guerra Civil”