Page 32 - SEQÜÈNCIES de Ciènices socials 4
P. 32

                 Vigila a qui dius “fatxa”
No és estrany que quan es vol tancar una discussió encesa, sigui política o esportiva, s’acabi amb un “ets un fatxa”: conversa tancada, per la via ràpida. Un fatxa és un feixista, algú que dona suport o admira els règims dictatorials, sigui el feixisme,
el nazisme o el franquisme. La resta, no passem de ximples...
Les dictadures totalitàries
Els moviments feixistes
A la dècada dels anys trenta es va estendre per la majoria de països europeus el feixisme, un moviment polític que menysprea els drets humans i és responsable de molts dels mals de la primera meitat del segle xx. Si bé el mot feixisme, en sentit estricte, s’aplica només al moviment sorgit a Itàlia, la paraula s’ha estès a tots els corrents de caire totalitari que van aparèixer arreu del món i que van aconseguir el poder en països com Itàlia, Alemanya i Espanya.
Quines característiques té el feixisme?
El feixisme és un moviment totalitari que sotmet la per- sona a l’Estat. L’estat feixista controla tots els àmbits de la vida, de manera que la llibertat individual queda supe- ditada a aquest. Les característiques de la doctrina fei- xista són aquestes:
· És antiliberal: creu que la democràcia és un sistema feble i responsable dels mals de la societat.
· És anticapitalista, tot i que el gran capital va acabar donant-hi suport en molts països.
· És anticomunista: no creu en la lluita de classes socials.
· És personalista: és partidària del lideratge i l’obediència cega a determinades persones —duce a Itàlia, führer a Alemanya, caudillo a Espanya.
· És militarista: es basa en la força militar.
· És imperialista: creu en la superioritat d’unes nacions
respecte de les altres.
La propaganda va ser molt decisiva en el triomf del fei- xisme, així com ho van ser la sembra del terror entre la població i l’ús de la violència.
1 Creus que el personalisme és bo en política?
El feixisme a Itàlia
Els temps posteriors a la Primera Guerra Mundial van ser molt durs per a Itàlia. A la mala situació econòmica, s’hi va afegir una gran conflictivitat social i una sensació de desànim entre la població, que opinava que els tractats de pau no havien estat justos amb Itàlia.
En aquest context va començar a destacar Benito Mus­ solini (1883-1945), un polític que ja l’any 1919 havia creat grups paramilitars que s’enfrontaven principalment amb els grups d’esquerres i que es caracteritzaven per vestir camises negres.
     Benito Mussolini
Marxa sobre Roma dels “camises negres” (1922)
Dos anys després va néixer el Partit Nacional Feixis­ ta, que va aconseguir el poder l’any 1922 després d’un cop d’estat precedit de la Marxa sobre Roma. Davant d’aquesta acció de força, el rei Víctor Manuel III va encar- regar a Mussolini la formació de govern.
Mussolini va governar com un dictador totalitari, i Itàlia va passar a ser el primer país amb un govern feixista.
2 Setanta anys després de la seva mort
a l’exili, el cos de Víctor Manuel III va tornar a Itàlia. Per què creus que aquest retorn
va causar indignació entre els italians?
               







































































   30   31   32   33   34