Page 31 - SEQÜÈNCIES de Llengua catatalana i literatura 4
P. 31

                 Contactes vocàlics
Quan parlem, entre els mots es produeixen fenòmens equiparables als que tenen lloc dins els mots, ja que no diem paraules aïllades, sinó cade- nes o grups fònics. Un grup fònic és un fragment de discurs compost d’un o més mots compresos entre dues pauses, cosa que implica el con- tacte de les vocals que són al final d’un mot i les que són a començament del següent.
El hiat
Un hiat es produeix quan dues vocals que estan en contacte dins un mot formen part de síl·labes diferents. Així, cadascuna d’aquestes dues vocals es manté com a nucli d’una síl·laba diferent (a-va-lu-a, a-e-ri...).
Un hiat també es produeix entre vocals en contacte pertanyents a mots veïns (can-çó èt-ni-ca, ra-có a-llu-nyat...).
El diftong i la sinalefa
Un diftong és la unió de dues vocals en una mateixa síl·laba. D’aquestes vocals, n’hi ha una que fa de nucli sil·làbic i, al costat, una que fa de mar- ge, de consonant, i que sempre és la i o la u (io-gurt, au-ro-ra). La i i la u, que en aquest cas fonèticament es transcriuen [j] i [w], respectivament, poden ocupar diferents posicions dins la síl·laba. Segons aquesta posi- ció, hi haurà un diftong decreixent (llei) o un diftong creixent (iode).
Una sinalefa és la unió de dues vocals en una mateixa síl·laba quan aquestes vocals estan situades l’una a la fi d’un mot i l’altra al comença- ment del mot següent (pa integral, bé universal).
L’elisió
L’elisió es produeix quan trobem dues vocals en contacte pertanyents a mots consecutius i una no es pronuncia. Si les vocals són idèntiques, es fusionen (família amiga [fa-mí-li-a-mi-ga]), i si són diferents (una a o una e àtones, en català oriental, i qualsevol altra vocal), la vocal neutra no es pronuncia (una ombra [u-nom-bra]).
 Avança     2 33 Recorda
• En el català oriental, el vocalisme àton té tres vocals ([ə], [i], [u]) i el vocalisme tònic, set ([a], [ɛ], [e], [i], [ɔ], [o], [u]). En canvi, el català occidental té un vocalisme àton de cinc vocals ([a], [e], [i], [o], [u]) i un vocalisme tònic igualment de set.
• El contacte vocàlic es pot donar dins d’un mot (hiat, diftong) o entre mots consecutius d’un grup fònic (sinalefa i elisió).
     





















































































   29   30   31   32   33