Page 34 - Quadern de Ciències socials 4
P. 34

                  Catalunya en temps de la Restauració
 El catalanisme polític
Durant el segle xix es consolida a Catalunya un dels moviments que més ha influït en la seva història con- temporània: el catalanisme polític. Les causes d’aquest moviment cal buscar-les en la influència que el Roman- ticisme va exercir sobre alguns intel·lectuals i artistes catalans —que va donar lloc a la Renaixença— i en el des- contentament que la burgesia catalana tenia envers les actuacions dels governs de Madrid, que no afavorien els seus interessos. La burgesia volia participar en la política espanyola, però se sentia marginada; per això va veure en les demandes d’autogovern la possibilitat d’aconse- guir a Catalunya el poder que se li negava a Madrid.
El Memorial de Greuges
Un dels primers episodis del catalanisme polític va ser el Memorial de Greuges que personalitats del país van presentar a Alfons XII el 1885. Se li demanava que es respectés l’economia catalana, que es potenciessin els aranzels, que no s’abolís el dret civil català i que el català es pogués fer servir amb normalitat.
Lliurament del Memorial de Greuges a Alfons XII (1885)
Les Bases de Manresa
L’any 1892, a Manresa, uns dos-cents cinquanta delegats de diferents entitats catalanistes es van reunir amb la finalitat de redactar un document que marqués les bases que hauria de tenir una Catalunya autònoma dins de l’Es- tat espanyol. Aquest document, que s’emmirallava en les institucions medievals, que es pot considerar un triomf del catalanisme més conservador i que va tenir molta influència en moviments posteriors, és conegut com les Bases de Manresa.
La Lliga Regionalista
Durant la Restauració, va haver-hi molts grups i partits polítics de caràcter catalanista. El més important va ser la Lliga Regionalista, fundada el 1901, que tenia com a diri- gents principals Francesc Cambó i Enric Prat de la Riba.
La Lliga era un partit molt conservador, catòlic, que defen- sava els interessos dels industrials i propietaris agrícoles catalans i que reclamava una Catalunya autònoma.
Presentació de les Bases de Manresa (1892)
Principals figures del catalanisme polític
Entre els personatges més representatius del catala- nisme polític destaquen Josep Torras i Bages, Valentí Almirall, Enric Prat de la Riba, Josep Puig i Cadafalch i Francesc Cambó.
• Josep Torras i Bages (1846-1916). Va ser un bisbe exponent de la branca més conservadora del catalanis- me. La seva frase “Catalunya serà cristiana o no serà” resumeix molt bé la seva ideologia.
• Valentí Almirall (1841-1904). Representa la bran- ca federalista i republicana del catalanisme polític. El seu pensament queda recollit en Lo catalanisme, obra publicada l’any 1886.
• Enric Prat de la Riba (1870-1917). Inscrit en la branca conservadora del catalanisme, va destacar per ser l’àni- ma i el primer president de la Mancomunitat de Cata- lunya. Va dirigir La Veu de Catalunya, el diari escrit en català de més llarga durada (1899-1937).
   86

















































































   32   33   34   35   36