Page 35 - Quadern de Ciències socials 4
P. 35
Catalunya en temps de la Restauració 5
• Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). A part de ser un dels grans exponents de l’arquitectura modernista, va ser un polític de primer ordre. Va ser un dels fundadors de la Lliga Regionalista i va arribar a ser president de la Mancomunitat en morir Enric Prat de la Riba.
• Francesc Cambó (1876-1947). Formava part dels catalanistes que creien que calia participar en els afers estatals. De fet, va arribar a ser ministre un parell de vegades. Se l’identifica amb la Lliga Regionalista, partit de dretes. Va ser un mecenes destacable de la cultura catalana.
El lerrouxisme
Com a reacció al catalanisme polític, va néixer a Cata- lunya el lerrouxisme, un moviment polític de caràcter espanyolista amb fortes dosis de republicanisme i pro- fundament anticlerical. Aquest nou partit polític, que va tenir Alejandro Lerroux (1864-1949) com a principal diri- gent, va quallar en alguns sectors de les classes popu- lars, sobretot entre els obrers que no combregaven amb la ideologia anarquista, aleshores dominant entre la clas- se obrera a Catalunya.
El lerrouxisme va destacar pel seu anticatalanisme exa- cerbat. Encara avui, certes polítiques populistes amb un fort component de caràcter espanyolista i contràries al catalanisme són titllades de lerrouxistes.
La Mancomunitat
L’any 1914 es va constituir la Mancomunitat de Catalu nya sota la presidència de Prat de la Riba, un dels èxits més grans del catalanisme de l’època i dels homes de la Lliga. La Mancomunitat possibilitava que les quatre províncies de Catalunya unifiquessin els serveis i els pressupostos. L’obra de la Mancomunitat va ser breu, però transcendental, i la seva petja encara es percep avui al territori.
Els objectius de la Mancomunitat
En l’obra portada a terme per la Mancomunitat, que és diversa i de qualitat, cal destacar aquestes fites:
• Comunicar bé el país. Es va aconseguir millorant i creant noves carreteres i camins i fent arribar el servei de correus i de telèfon a indrets apartats.
• Preservar la cultura catalana. Es va potenciar l’Ins- titut d’Estudis Catalans i es va encarregar a Pompeu Fabra l’elaboració de normes que unifiquessin l’ortogra- fia i la gramàtica catalanes.
• Formar la població. Cal assenyalar la creació d’una xarxa de biblioteques públiques, d’escoles professionals —Escola Industrial, d’Infermeres...— i de cursos de for- mació —cursos agraris, ramaders...— i el foment de la renovació pedagògica amb la introducció de nous mètodes d’ensenyament.
• Protegir el patrimoni. L’interès pel passat va donar pas a projectes de gran envergadura, com les excava- cions de les ruïnes d’Empúries o el trasllat de les pin- tures romàniques de les valls pirinenques a Barcelona.
La Mancomunitat va ser dissolta per la dictadura de Pri- mo de Rivera.
Josep Torras i Bages
Valentí Almirall
Enric Prat de la Riba Josep Puig i Cadafalch Francesc Cambó
87