Page 35 - Quadern de Ciències socials 4
P. 35

                  Catalunya en temps de la Restauració 5
• Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). A part de ser un dels grans exponents de l’arquitectura modernista, va ser un polític de primer ordre. Va ser un dels fundadors de la Lliga Regionalista i va arribar a ser president de la Mancomunitat en morir Enric Prat de la Riba.
• Francesc Cambó (1876-1947). Formava part dels catalanistes que creien que calia participar en els afers estatals. De fet, va arribar a ser ministre un parell de vegades. Se l’identifica amb la Lliga Regionalista, partit de dretes. Va ser un mecenes destacable de la cultura catalana.
El lerrouxisme
Com a reacció al catalanisme polític, va néixer a Cata- lunya el lerrouxisme, un moviment polític de caràcter espanyolista amb fortes dosis de republicanisme i pro- fundament anticlerical. Aquest nou partit polític, que va tenir Alejandro Lerroux (1864-1949) com a principal diri- gent, va quallar en alguns sectors de les classes popu- lars, sobretot entre els obrers que no combregaven amb la ideologia anarquista, aleshores dominant entre la clas- se obrera a Catalunya.
El lerrouxisme va destacar pel seu anticatalanisme exa- cerbat. Encara avui, certes polítiques populistes amb un fort component de caràcter espanyolista i contràries al catalanisme són titllades de lerrouxistes.
La Mancomunitat
L’any 1914 es va constituir la Mancomunitat de Catalu­ nya sota la presidència de Prat de la Riba, un dels èxits més grans del catalanisme de l’època i dels homes de la Lliga. La Mancomunitat possibilitava que les quatre províncies de Catalunya unifiquessin els serveis i els pressupostos. L’obra de la Mancomunitat va ser breu, però transcendental, i la seva petja encara es percep avui al territori.
Els objectius de la Mancomunitat
En l’obra portada a terme per la Mancomunitat, que és diversa i de qualitat, cal destacar aquestes fites:
• Comunicar bé el país. Es va aconseguir millorant i creant noves carreteres i camins i fent arribar el servei de correus i de telèfon a indrets apartats.
• Preservar la cultura catalana. Es va potenciar l’Ins- titut d’Estudis Catalans i es va encarregar a Pompeu Fabra l’elaboració de normes que unifiquessin l’ortogra- fia i la gramàtica catalanes.
• Formar la població. Cal assenyalar la creació d’una xarxa de biblioteques públiques, d’escoles professionals —Escola Industrial, d’Infermeres...— i de cursos de for- mació —cursos agraris, ramaders...— i el foment de la renovació pedagògica amb la introducció de nous mètodes d’ensenyament.
• Protegir el patrimoni. L’interès pel passat va donar pas a projectes de gran envergadura, com les excava- cions de les ruïnes d’Empúries o el trasllat de les pin- tures romàniques de les valls pirinenques a Barcelona.
La Mancomunitat va ser dissolta per la dictadura de Pri- mo de Rivera.
       Josep Torras i Bages
Valentí Almirall
Enric Prat de la Riba Josep Puig i Cadafalch Francesc Cambó
87
















































































   33   34   35   36   37