Page 20 - Itineraris Coneixement del medi 5
P. 20

    I EL IOGURT TAMBÉ ES FA AMB LLEVATS?
            RECEPTA: IOGURT
  INGREDIENTS:
– un iogurt natural – llet
INstruccions:
1. Posa una cullerada petita de iogurt
en cada pot.
Si tens una iogurtera, passa del punt 1 al 4.
     ESTRIS:
– cassó
– pots de vidre
– recipient que
mantingui l’escalfor
– termòmetre que
arribi a 90 °C
– estris per remenar
2. Escalfa la llet a foc mitjà fins a 85 °C.
3. Deixa-la refredar fins que arribi a uns 45 °C.
És important que la temperatura sigui l’adequada!
4. Afegeix la llet en cada pot i barreja-la bé amb el iogurt.
5. Deixa reposar els pots en un recipient que mantingui l’escalfor durant tota la nit.
6. Treu els pots del recipient i deixa’ls a la nevera. Al cap d’unes hores estan llestos per menjar!
    ANALITZEM LA REPRODUCCIÓ DELS BACTERIS
   4
Els organismes vius que es troben en
el iogurt són bacteris; no són llevats. Fixa’t en la recepta per fer iogurt i contesta:
Amb una cullerada de iogurt n’hi ha prou per fer un iogurt. Què deu passar amb els bacteris que hi ha en la cullerada de iogurt?
Els bacteris es reprodueixen per bipartició; és a dir, d’una sola cèl·lula se’n produeixen dues. Completa les quatre primeres generacions de bacteris a partir de la que hi ha dibuixada:
Creus que tenen una reproducció ràpida o lenta?
           52





































































   18   19   20   21   22