Page 19 - SEQÜÈNCIES de Ciènices socials 4
P. 19

                 Les ONG
Les organitzacions no governamentals (ONG) són asso- ciacions privades, creades i integrades per persones a títol individual, que no depenen de governs o d’organis- mes oficials i que treballen de forma voluntària, sense percebre cap compensació econòmica.
Cada ONG té els seus propis idearis i objectius, habi- tualment relacionats amb tasques d’ajuda humanitària, assistencials, de defensa del medi ambient, de suport al desenvolupament, etc. Els recursos de les ONG prove- nen de fonts privades (quotes de socis, donatius, patro- cinis, etc.), però moltes també reben finançament públic per mitjà de convenis o subvencions.
Les ONG internacionals
Els sectors en els quals les ONG tenen més presència són els següents:
•Ajuda humanitària i al desenvolupament, com el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Care International, Metges Sense Fronteres (MSF) o Oxfam Intermón.
• Atenció a la infància, com Save the Children, que tre- balla pel benestar i la defensa dels drets dels infants i els adolescents.
• Defensa de la natura i el medi ambient, com Green­ peace o World Wildlife Fund (WWF), que treballen per la preservació del medi natural i de la biodiversitat.
• Defensa dels drets humans i contra la persecució política, com Amnistia Internacional, que defensa les persones empresonades per motius ètnics, religiosos o polítics.
La majoria d’ONG treballen sobre el terreny, atenent directament les poblacions afectades, però també als seus països d’origen, amb campanyes de sensibi­ lització i de recollida de fons.
3 Quins són els objectius de les ONG? D’on obtenen el finançament?
                    Avança     2 39 Dret a sortir-se’n
Activitat competencial
“Tothom té dret a buscar un lloc segur per viure.” És clar, però no sempre passa...
Òscar Camps, el fundador de Proactiva Open Arms, ho explica així:
     Amb els vostres vaixells heu salvat milers de vides. És la història d’un èxit humanitari o d’un fracàs internacional? És la història d’un fracàs, però més aviat diria que és la història d’una reacció ciutadana cap a una mala gestió política o una inacció deliberada. Nosaltres només érem un grup de socorristes que vam anar a Lesbos*. No teníem intenció de crear res, però en veure que aquelles persones quedaven a la deriva i ningú se n’ocupava, vam assumir una responsabilitat que ningú no estava assumint. [...]
Les persones que rescateu fugen de la guerra, la fam, la prostitució... Europa, o una part, és insensible?
Europa s’ha posat de perfil davant de la immigració, ha deixat de complir els convenis internacionals als quals està subscrita, fins i tot vulnera els drets humans. La UE dificul­ ta el dret de demanar asil o refugi per vies segures. Que no puguis arribar a Europa per sol·licitar­lo és vulnerar el dret i pervertir els drets humans, com ho és pactar amb tercers països perquè facin de frontera i retinguin la gent contra la seva voluntat, fent servir la força i confinant­la en centres de detenció inhumans.
Com es finança una organització com la vostra?
El 90% prové de donacions i el 10%, d’administracions locals. Com que no rebem ajuts d’administracions grans, tenim la llibertat de denunciar el que passa, i a alguns això els espanta.
A partir d’una entrevista d’Ana Basanta, dins Catalunya Plural 26/11/2020
* A causa de les guerres que assolaven el Pròxim Orient, l’any 2015 milers d’immigrants van intentar arribar a la Unió Europea en embarcacions primitives a través d’illes gregues, com Lesbos.
• Quin tipus d’organització és Proactiva Open Arms? En quin sector ofereix els seus serveis? Quina és
la seva missió?
• Per què se senten lliures de denunciar el que passa a la Mediterrània?
• Per què, sent una organització reconeguda, Camps considera que el fet que existeixin és un fracàs?
 + Activitats “La cooperació internacional”
   







































































   17   18   19   20   21