Page 14 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 3
P. 14

                 Més urbanites que mai
Més de la meitat del planeta viu en ciutats, i això cada cop va a més, sobretot a Àsia i Àfrica. Si avui la població urbana és d’uns 4.000 milions d’habitants, l’ONU calcula que podria augmentar en 2.500 milions a mitjan segle: dues de cada tres persones viuran en una ciutat l’any 2050. Cada vegada, més urbans.
La transformació del paisatge
L’evolució del paisatge rural
L’aparició del neolític va suposar la primera gran trans- formació dels paisatges terrestres. El resultat del mode- latge que han provocat, al llarg del temps, les activitats del sector primari, com l’agricultura, la ramaderia i l’ex- plotació forestal, és el paisatge rural. Aquestes activitats contribueixen decisivament a un desenvolupament més sostenible, alhora que ens proveeixen de béns i aliments per a la societat.
1 Quins elements configuren el paisatge rural?
Molta població rural deixa el seu territori, per falta de viabilitat econòmica o per manca de serveis i infraes- tructures, i és absorbida per les ciutats. Això comporta uns grans desequilibris territorials —ciutats cada vega- da més denses i entorns rurals més abandonats—, amb el consegüent augment d’una massa forestal compacta i contínua, molt difícil de defensar davant d’un incendi forestal.
Transformació del paisatge agrari a Espanya
Catalunya i el conjunt de l’Estat també han participat en aquestes transformacions paisatgístiques. Cada cop més, amplis sectors de la Península veuen com els seus habi- tants abandonen els pobles i se’n van a viure a les zones urbanes. Fins i tot, s’han organitzat moviments a les comu- nitats i les comarques més afectades per l’èxode rural per reivindicar als governs mesures que frenin la despoblació.
      LA “ESPAÑA VACÍA”
 Es coneix com a “España vacía” (o “España vacia- da”) els territoris que van patir emigracions mas- sives a partir de l’èxode rural dels anys cinquanta i seixanta del segle xx. Contra l’abandonament d’aquests entorns rurals, han sorgit, en els darrers anys, diferents partits i plataformes polítiques, com Teruel Existe o Soria ¡Ya!, i iniciatives com “Eines de Repoblament Rural” o “País rural”.
Tanmateix, aquests darrers anys hi ha hagut una dèbil tendència a la inversa i han bufat vents favorables cap a una nova ruralitat: joves que s’instal·len lluny de la ciutat, ja sigui per conrear terres, elaborar productes de quilòmetre 0, dedicar-se a la restauració, al turis- me rural o a activitats lúdiques i esportives. Aquestes activitats també deixen petja en el paisatge.
              Un territori amb estructura de mosaic, on s’alternen conreus, pastures i boscos cuidats, és la millor eina per prevenir els incendis forestals i mitigar els efec- tes del canvi climàtic.
             2 Quines són les causes de la despoblació rural?
3 Quina diferència de matís hi ha entre els termes
“España vacía” i “España vaciada”?
4 Quins territoris s’integren en l’“España vaciada”?
     

















































































   12   13   14   15   16