Page 50 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 2
P. 50
La religió a l’edat moderna
El calvinisme
El teòleg francès Joan Calví (1509-1564) és l’impulsor de la branca majoritària de la Reforma protestant. Profun- dament influït pel luteranisme, va haver de refugiar-se a Suïssa, on va crear el nucli preponderant de les esglésies protestants. Les seves obres encara són llegides i estu- diades pels principals dirigents i pastors protestants.
Calví creia en la predestinació, és a dir, que Déu ja sap quines persones són les que se salvaran. Entre les esco- llides n’hi ha unes quantes que tenen la capacitat de diri- gir la comunitat espiritual: són els pastors.
Calví va tenir profundes discrepàncies amb la teòloga reformadora Marie Dentière (1495-1561). Segons Den- tière els homes i les dones estaven igualment capacitats per interpretar la Bíblia. Per aquest motiu demanava un paper més actiu de les dones en els afers religiosos. Marie Dentière, que havia estat monja agustina, era con- trària al celibat. Les seves opinions van comportar que fos perseguida tant pels catòlics com pels calvinistes.
El calvinisme es va desenvolupar amb força a Suïssa i es va estendre a França, on van ser perseguits, Alemanya i els Països Baixos. Durant el segle xvii, grups calvinistes holandesos van emigrar a l’Amèrica del Nord i van contri- buir a la seva colonització. Posteriorment, s’hi van afegir els anglicans de la Gran Bretanya. Això explica la profu- sió d’esglésies protestants a l’Amèrica del Nord.
7 Quina relació hi ha entre el calvinisme i Luter?
8 Tots els calvinistes són protestants,
però no tots els protestants són calvinistes. Cert?
9 Què hi ha més: cristians, protestants o calvinistes?
10 Per què creus que anomenem pastors els ministres del culte calvinista?
11 Per què hi ha una gran profusió d’esglésies protestants a l’Amèrica del Nord?
Enric VIII i l’Església anglicana
A Anglaterra, el rei Enric VIII (1491-1547) va entrar en conflicte amb el papa Climent VII perquè aquest no li permetia divorciar-se de Caterina d’Aragó, filla dels Reis Catòlics, per casar-se amb Anna Bolena.
L’any 1535, de resultes de l’enfrontament amb el papa, va proclamar la llei de supremacia, que va fer de l’Esglé- sia d’Anglaterra una església nacional, encapçalada pel monarca. Naixia la religió anglicana. Diferia molt poc de la catòlica, però el fet que no reconegués l’autoritat del papa va fer que se la considerés com una branca més de la Reforma protestant.
12 Quin fet va originar el naixement de la religió anglicana?
13 Quina és la diferència bàsica entre l’anglicanisme
i el catolicisme?
Anna Bolena va ser una de les dones més carismà- tiques del segle xvi. Filla d’una família de la noblesa anglesa, va captivar Enric VIII, que es va enfrontar amb l’Església de Roma per poder-s’hi casar. Enric VIII va aconseguir el seu objectiu, però la sort no va acom- panyar la reina consort, que va caure en desgràcia i va ser decapitada per ordre del rei.
Enric VIII es va casar sis vegades, però no va poder mantenir la dinastia Tudor al capdavant de la monar- quia anglesa. En tan sols onze anys, tres reis van suc- ceir-lo, fins que la filla que va tenir amb Anna Bolena, Elisabet I, va acabar heretant la corona, encara que no va tenir descendents.
Anna Bolena Enric VIII
Joan Calví
Document “La consolidació de l’Església anglicana”