Page 31 - Quadern de Ciències socials 4
P. 31
La Restauració dels Borbó a Espanya 5
Manifestació a Barcelona (1909)
Una economia endarrerida
L’Espanya de la Restauració continuava sent un país agrari amb unes estructures de propietat amb remem- brances feudals i amb tecnologia senzilla. La situació era especialment desesperant a la Meseta i al sud, on el sistema latifundista provocava situacions greus d’atur i de pobresa.
L’activitat industrial quedava reduïda a Catalunya, on la indústria tèxtil s’havia desenvolupat amb força, i a Bis- caia, al País Basc, amb una indústria metal·lúrgica nota- ble. La mineria va prosperar a Astúries i a Andalusia, però moltes de les mines eren controlades per empreses estrangeres.
El desenvolupament de la indústria i la mineria del nord d’Espanya va contribuir al naixement d’una potent banca en aquests indrets.
L’afany per equiparar-se als països avançats i industrialit- zats va fer que s’organitzessin dues exposicions univer sals, que van tenir com a escenari Barcelona.
Fàbrica tèxtil a Barcelona
Conflictes colonials
El desastre colonial
Un dels sotracs més forts que va patir el sistema de la Restauració va ser la pèrdua de les darreres colònies: Cuba, Puerto Rico i les Filipines, després d’una guerra amb els Estats Units.
L’any 1898, en el tractat de París, Espanya renunciava a les darreres colònies, mentre les potències europees consolidaven grans imperis colonials per terres asiàti- ques i africanes. Aquest fet va suposar un cop moral i psicològic que va afectar profundament la societat espa- nyola. De seguida es van alçar veus partidàries d’una regeneració en profunditat: el regeneracionisme.
El protectorat del Marroc
Perdudes les colònies, l’interès d’Espanya es va dirigir cap al Marroc. L’any 1906, en la Conferència d’Algesi res, tot i reconèixer la independència del Marroc, França i Espanya es van dividir el territori en dues zones d’influ- ència i van establir un protectorat.
Arribada de la delegació marroquina a Algesires per assistir a la Conferència de 1906, en il·lustracions de l’època
El protectorat va ser un veritable malson per al govern espanyol. Les revoltes i els atacs van ser continus, de manera que va caldre enviar nombrosos efectius mili- tars, la qual cosa va ocasionar protestes a la Península.
La guerra del Rif (1921-1927) va suposar un desgast per al govern espanyol. El desastre d’Annual, el 1921, amb molts morts, va contribuir a augmentar el descontenta- ment de la població espanyola. La monarquia va quedar tocada i va necessitar una dictadura militar per mante- nir-se en el poder.
83