Page 23 - Quadern de Ciències socials 4
P. 23
La Primera Guerra Mundial 5
Europa abans de la Primera Guerra Mundial
Conseqüències de la guerra
El món resultant de la guerra ja no s’assemblava en res al món anterior. Molts historiadors consideren la guerra com el punt i final del segle xix i l’inici del segle xx.
• Conseqüències demogràfiques. Uns nou milions de persones van morir durant la guerra. La gran mortalitat d’homes en edat militar va causar un desequilibri molt gran en la proporció entre homes i dones.
• Conseqüències econòmiques. Les economies dels països bel·ligerants van quedar molt afectades. Molts soldats no tenien feina en tornar de la guerra. D’altra banda, les infraestructures dels països que van patir directament la guerra van quedar malmeses. Les pobla- cions arrasades i la destrucció de vies ferroviàries, car- reteres i ponts van dificultar la recuperació econòmica.
Signatura del tractat de Versalles (1919)
• Conseqüències socials. El paper de la dona va fer un gir radical. Havien ocupat càrrecs que els homes havi- en deixat lliures i havien col·laborat en afers militars —xarxa d’espionatge, recollida d’informació, tasques sanitàries... Això va contribuir a canviar l’opinió de la societat respecte al rol de les dones. El moviment sufragista i feminista va rebre un fort impuls.
• Conseqüències polítiques. La desintegració dels imperis de l’Europa central va donar peu a l’aparició de nous països. Pel que fa a la desaparició de l’imperi Turc, va néixer la Turquia moderna i la resta de territoris van passar a estar sota control britànic i francès. Així mateix, dinasties seculars com les dels soldans turcs, els Habsburg i els Romanov van ser expulsades del poder.
75
Després de la Primera Guerra Mundi- al els grans imperis europeus (el Rus, l’Austrohongarès i l’Otomà) desaparei- xen per efecte del nacionalisme. L’imperi Austrohongarès es desmembra en Àus- tria, Hongria, Iugoslàvia i Txecoslovàquia, i part del territori se suma a Romania i Polònia. L’imperi Rus passa a convertir-se en l’URSS i perd Finlàndia, els països bàl- tics (Estònia, Letònia i Lituània) i part de Polònia. De l’imperi Turc o Otomà en sorgeix Turquia, el protectorat britànic (sobre l’Iraq, Palestina i Transjordània) i el protectorat francès (sobre Síria i el Líban). Grècia i Bulgària també augmen- ten territori a costa seva.
Europa després de la Primera Guerra Mundial