Page 28 - Dossier de Ciències socials 2
P. 28

                  El Quattrocento
 La ciutat de Florència al segle xv Florència
Des d’un punt de vista artístic, el segle xv és conegut amb el nom de Quattrocento. Durant aquest segle es van con- solidar les característiques del primer Renaixement artís- tic. La ciutat de Florència va ser el centre més destacat.
Florència era una de les ciutats més riques d’Europa grà- cies a la banca i a la comercialització dels teixits de llana i seda. La família Mèdici va ser una de les més poderoses.
L’arquitectura del Quattrocento
L’arquitectura del Renaixement reflecteix molt bé els prin- cipis de l’humanisme. La concepció antropocèntrica de l’Univers es va traduir en la construcció d’edificis fets a escala humana i concebuts com una unitat.
La incorporació d’elements clàssics —columnes, capi- tells, arcs de mig punt, frontons, medallons, arcs de tri- omf...— és un reflex de l’interès per l’antiguitat.
Els arquitectes del Renaixement van tenir una predilecció especial per l’ús de la cúpula.
    ELS MÈDICI
    Els Mèdici, una nissaga de banquers i negociants que va adquirir molt poder, van governar la repúbli- ca de Florència durant molts anys i es van convertir en una família molt influent. Es van emparentar amb famílies reials europees i alguns membres d’aquest llinatge van aconseguir ser nomenats papes. Gràcies als Mèdici i a altres famílies riques de Flo- rència, que rivalitzaven entre si per mostrar la seva grandesa, la ciutat es va omplir de grans palaus i monuments i va esdevenir el principal centre cultural i artístic del segle xv.
La família Mèdici va destacar sobretot per la seva tasca com a mecenes d’artistes i intel·lectuals i com a col·leccionistes d’art. Cal destacar Cosme el Vell i Llorenç el Magnífic.
  Cosme el Vell Llorenç el Magnífic
      164
Cúpula de la catedral de Florència, Santa Maria del Fiore,
de Brunelleschi
Els arquitectes del Quattrocento
A Florència, van destacar els arquitectes Brunelleschi i Leon Battista Alberti.
• Filippo Brunelleschi (1377-1446). Autor de la cúpula de la catedral de Florència i de l’església de San Loren- zo, és considerat el màxim exponent de l’arquitectura del Quattrocento.
• Leon Battista Alberti (1404-1472). A més de cons- truir esglésies i palaus, va escriure tractats d’art.
















































































   26   27   28   29   30