Page 41 - SEQÜÈNCIES de Ciènices socials 4
P. 41

                  Guerra o revolució?
La guerra a la zona republicana va anar acompanyada de moviments revolucionaris protagonitzats pels anarquis- tes i els comunistes. Molts partits i sindicats d’esquerra creien que era l’hora de fer la revolució.
Les col·lectivitzacions* de terres i fàbriques, la persecu- ció a l’Església i a les persones d’ideologia dretana van ser una constant en el bàndol republicà. La divisió d’opi- nions —uns creien que primer calia guanyar la guerra i després fer la revolució; els altres opinaven que la revo- lució permetria guanyar la guerra— s’apunta com una de les causes de la derrota republicana.
* Col·lectivització Procés mitjançant el qual la propietat de les empreses o de les terres passa a mans dels treballadors.
Magatzem de fruites col·lectivitzat
Els ajuts exteriors
La intervenció de potències estrangeres en el conflicte fa que alguns historiadors vegin la Guerra Civil com un assaig de la Segona Guerra Mundial.
Qui donava suport als revoltats?
• L’Alemanya de Hitler va enviar combatents, avions, armament d’última tecnologia i assessors militars. L’aviació va possibilitar que les tropes de Franco poguessin creuar l’estret de Gibraltar i va ser responsa- ble de bombardejos sobre la població civil —Gernika— i sobre els fronts militars.
• La Itàlia de Mussolini va aportar el nombre més alt de combatents. L’aviació italiana va situar la seva principal base d’operacions a Mallorca, des d’on va participar en els continus bombardejos sobre Barcelona i altres loca- litats catalanes.
• Portugal, on governava el dictador Salazar, va enviar voluntaris i va permetre el pas de tropes pel seu territori.
• Uns cent mil marroquins, sota les ordres de Franco, van lluitar també a la Península.
Avança     6 129 Amb qui comptava la República?
La República va rebre ajuda de l’URSS. A diferència del que havia passat en el bàndol nacional, la Unió Soviètica no va enviar armament modern. Es va limitar a enviar tècnics militars, armament obsolet i aliments. L’ajuda soviètica es va finançar amb part de les reserves d’or del Banc d’Espanya.
    Avió alemany de la legió Còndor que va combatre amb els rebels
Tancs soviètics que va fer servir l’exèrcit republicà
Quins països van ser neutrals?
La neutralitat de les democràcies com França, la Gran Bretanya i els Estats Units va provocar que nombrosos voluntaris d’arreu del món vinguessin a lluitar de manera desinteressada al costat de la República a favor de la llibertat i la democràcia. Aquests voluntaris formaven les Brigades Internacionals.
    La filòsofa francesa Simone Weil, brigadista durant
la Guerra Civil
Membres de la brigada Lincoln, voluntaris estatunidencs
       2 Quina influència va tenir en el desenvolupament
i la resolució del conflicte el fet
que Alemanya i Itàlia donessin suport als revoltats?
3 I el fet que l’URSS donés suport a la República?
4 Què creus que hauria passat si França, la Gran Bretanya i els Estats Units
no s’haguessin declarat neutrals?
         







































































   39   40   41   42   43