Page 15 - SEQÜÈNCIES de Ciènices socials 4
P. 15

                 Les polítiques econòmiques comunitàries
Entre les polítiques econòmiques de caràcter comunitari, destaquen aquestes:
• La política agrària comuna (PAC) regula els preus dels productes agropecuaris, la producció i el comerç exterior i promou la modernització de les estructures agràries per aconseguir estabilitat en els mercats i la seguretat en els subministraments de cara a l’autoconsum dins de la Unió. Un dels reptes actuals és assegurar la sobi- rania alimentària dins de la UE i fer-la més ecològica.
• La política de pesca comuna (PPC) té com a eixos principals el desenvolupament del sector, la regulació de l’activitat amb criteris de sostenibilitat ambiental, mitjançant l’establiment de quotes, i la negociació de tractats internacionals de pesca que permetin pescar en aigües d’altres estats. També promou el desenvo- lupament de l’aqüicultura. Tot i que la pesca és una activitat en retrocés a la Unió Europea, és la cinquena potència pesquera mundial per volum de captures, des- prés de la Xina, Indonèsia, l’Índia i Vietnam.
• La política industrial té com a objectius millorar la competitivitat de les empreses i fomentar la investi- gació i la innovació. En l’àmbit energètic, es proposa millorar les interconnexions de les xarxes elèctriques, establir acords amb estats productors i promoure les noves tecnologies de producció d’energia.
• La política comercial regula el comerç amb estats aliens a la UE i estableix els aranzels comuns sobre les importacions.
• La política de transports es basa en la millora de la xarxa ferroviària —per mitjà del Pla general de xar- xa d’alta velocitat— i de les infraestructures portuàries i aeroportuàries per tendir a una certa homogeneïtat entre els estats membres.
• La política exterior i de seguretat comuna (PESC) pretén ser compartida per tots els estats membres per actuar conjuntament en les relacions internacionals.
• La política de cohesió econòmica i social té com a objectiu reduir les desigualtats socials entre territoris i disposa dels fons estructurals per donar suport finan- cer al desenvolupament regional i a la lluita contra l’atur.
A Estat espanyol, els fons europeus han servit per cofi- nançar grans infraestructures (xarxes d’autovies, de l’AVE, de metro, ports, aeroports) o grans equipaments culturals.
Avança     2 35 Viatjar per Europa
Activitat competencial
Potser vols fer un viatge per Europa, o potser no et vols moure de casa.
Si tries viatjar... mapes en mà!
a Què té més extensió, la Unió Europea o Europa? Per què?
b Si només visites països de la UE, quin d’aquests no entra en els teus plans?
França Itàlia Alemanya Regne Unit
c I si, en canvi, no vols visitar cap país de la UE, quin et sobra?
Noruega Regne Unit Suïssa Portugal
d Si només portes euros, a quin país de la UE hauràs de canviar de moneda?
Dinamarca Letònia Bèlgica Països Baixos
• Per què no et serveixen els euros? A quina zona no pertany aquest país?
e I, en canvi, a quin país que no és de la UE podràs pagar amb euros?
Andorra Finlàndia França Suècia
f Pots entrar-hi sense passaport si és un país europeu i ha firmat un tractat que permet la lliure circulació de béns, capitals, persones i serveis i que es coneix com a...
Tractat europeu Tractat de la Unió Tractat comunitari Tractat de Schengen
g I si finalment fas una volta per Espanya... què és cert?
Pertany a Europa. Pertany a la Unió Europea. Pertany a la zona euro.
Ha firmat el tractat de Schengen.
                             + Activitats “Cap a la Unió Europea”
   




































































   13   14   15   16   17