Page 14 - SEQÜÈNCIES de Ciènices socials 4
P. 14
Cap a la Unió Europea La unió monetària
El camí cap a la unió monetària es va iniciar l’any 1979, amb l’establiment, per part del Consell Europeu, d’un sis- tema monetari europeu que volia facilitar la cooperació financera i l’estabilitat monetària de la UE.
El tractat de Maastricht de 1992 establia els anome- nats criteris de convergència, on es marcaven uns requisits que els estats de la UE havien de complir per ser admesos dins l’eurozona, amb l’objectiu d’harmo- nitzar les seves polítiques econòmiques, financeres i monetàries.
Una de les grans fites de la Unió Europea va ser aconse- guir una moneda única: l’euro. L’euro es va establir com a patró monetari en els mercats internacionals, a efectes comptables, l’any 1999 i des de l’any 2002 és la moneda de curs legal dels estats que formen l’eurozona.
El Banc Central Europeu (BCE) és el responsable de l’estabilitat de l’euro i dirigeix i supervisa la políti- ca monetària dels estats de l’eurozona: emissió de moneda, operacions de canvi, reserves de divises, situació financera, etc.
L’objectiu principal del BCE és aconseguir l’estabili tat en els preus i, específicament, mantenir un baix nivell d’inflació (sempre inferior al 2%) per assegurar el poder adquisitiu de la moneda europea.
15 Tots els estats de la UE pertanyen a l’eurozona? Per què?
16 Hi ha estats que no formen part
de la UE i que utilitzen l’euro com a moneda? Quina característica tenen?
No tots els estats de la Unió van optar per acollirse a la moneda única. Dinamarca va decidir quedarne fora i man tenir la seva pròpia moneda i altres estats s’hi incorporaran quan assoleixin les condicions necessàries. Els estats integrats en la unitat monetària europea formen el que es coneix com a zona euro o eurozona i actualment en són 20, però també hi ha estats que no formen part de la Unió i s’han acollit a l’euro; es tracta de petits estats sense moneda pròpia i que utilitzaven la d’altres estats.
L’eurozona