Page 37 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 3
P. 37
Els decrets de Nova Planta
Tan bon punt els regnes de la Corona d’Aragó van anar caient en mans de Felip V, aquest va promulgar una sèrie de lleis mitjançant les quals els diferents regnes perdi- en les institucions pròpies i passaven a regir-se seguint el model de Castella. Aquest conjunt de disposicions es coneix amb el nom de decrets de Nova Planta. El primer va ser promulgat el 1707 per a València i Aragó i el 1716 es va redactar el decret de Nova Planta de Catalunya.
Portada del decret de Nova Planta
La Universitat de Cervera, creada per Felip V
12 Quin interès podia tenir el nou rei a tancar totes les universitats i a crear-ne una de nova?
13 Per a un escritor polític de l’època, el cadastre serviria “para que todos reconozcan un superior en la tierra; pues no es otra cosa el tributo que el signo del vasallaje y reconocimiento a la majestad”. Què volia dir?
Es van crear noves figures jurídiques, noves institucions, nous càrrecs, nous impostos —el cadastre*— i una nova organització territorial: les antigues vegueries van ser substituïdes pels corregiments*. Les Corts catalanes, la Generalitat i el Consell de Cent van desaparèixer.
* Cadastre Impost que es va implantar el 1715, de la mà del secretari d’Estat de Felip V, que consistia a gravar les propietats i les rendes derivades d’aquestes, els sous i les rendes de les persones i els beneficis obtinguts per les activitats comercials i industrials.
* Corregiment Cadascuna de les dotze demarcacions en què va ser dividit el territori català. Al capdavant de cada corregiment hi havia
el corregidor, que tenia cura dels afers militars, judicials i policials, etc.
Avança 8 173
Conseqüències d’una guerra
Activitat competencial
Tant els documents públics (decrets, lleis, discur- sos, informes, tractats...) com els privats (cartes, diaris personals, memòries, quaderns de viatges...) són fonts molt valuoses per al coneixement de la història. El 1731 el marquès de Verboom va escriure aquesta carta al marquès de Risbourg:
Jorge Próspero de Verboom
“El motivo de la construcción de esta Fortaleza, sabe V.E., fue principalmente para tener en sosiego esta Capital y con ella todo el Principado, sujetándolo a la debida obediencia de su legítimo Rey, y para precaverse de los infaustos sucesos que la experiencia ha manifestado con motivo de las repetidas rebeliones que se han fomentado en él, y que de la última se originó una revolución general en toda la Europa [...]. Y que sin embargo del largo tiempo que duró el Asedio, [...] aún no quisieron rendirse [...]. Estos motivos obligaron a Su Majestad a desarmarlos y quitarles sus fueros y para sujetarlos mandó edificar la Ciudadela, sin lo cual sería imposible de reprimir el genio bullicioso y arrogante de estos Pueblos [...].“
1 Identifica els llocs, els fets i els personatges que
apareixen en la carta.
Pista: Si no vols deixar-te res important, no perdis de vista el color blau!
2 Explica, amb les teves paraules, què diu el text. + Activitats “La guerra de Successió”