Page 25 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 3
P. 25
Avança
8 161
LA PRIMERA VACUNA
Desapareguda la pesta i altres pandèmies similars, el gran problema de la població europea del xviii va ser la verola o pigota. Es calcula que uns 50 milions de persones van morir d’aquesta malaltia durant el segle xviii. Molta gent va patir seqüeles com ara ceguesa, sordesa o defor- macions. Va caldre esperar les investigacions del metge anglès Edward Jenner (1749-1823) per trobar un remei eficaç contra la verola. Jenner va observar que els ramaders que contreien la verola de les vaques restaven immunes a la verola humana. L’any 1796 va extreure pus d’una pústula de verola de vaca i la va inocular amb èxit a un nen de vuit anys. Aquesta mesura pre- ventiva va donar pas a la pràctica de la vacunació.
Edward Jenner
L’economia de l’Antic Règim
L’economia de l’Antic Règim era bàsicament rural i tenia com a principal font de riquesa la propietat de la terra. La societat es basava encara en l’estructura feu- dal i, per tant, la terra estava majoritàriament en mans dels nobles i de l’Església.
• L’agricultura era de subsistència*, amb predomini del policonreu, és a dir, que es conreaven productes diver- sos. Els pocs excedents* anaven destinats als mercats locals.
• La indústria era de caire artesanal i estava controlada pels gremis urbans d’origen medieval. Per escapar-se del control dels gremis, a les zones rurals es va desen- volupar el que s’anomenava putting out system. Gràcies a aquest sistema, moltes famílies pageses comple- mentaven les activitats agràries amb les tèxtils, i així augmentaven els ingressos. Al segle xviii, es van gene- ralitzar les manufactures. Eren tallers grans que con- centraven un nombre considerable de treballadors i que es dedicaven a productes de luxe (porcellana, tapissos, seda, rellotges...). Normalment, estaven sota control estatal.
• Les activitats comercials —sobretot el comerç exte- rior amb les colònies— van adquirir una forta volada, fet que va donar lloc a la formació d’una poderosa bur- gesia comercial, enriquida gràcies a la demanda de productes artesanals i industrials i al comerç d’aquests, que aviat va disputar el poder als privilegiats. Aquesta burgesia va anar establint les bases d’un nou sistema econòmic: el capitalisme.
* Agricultura de subsistència Agricultura que produeix just el necessari per sobreviure.
* Excedent Producte sobrant un cop satisfetes les necessitats del productor.
3 De quina paraula prové el mot capitalisme?
4 Podries recrear el sistema de producció domèstic
anomenat putting out a partir d’aquesta imatge?
5 Quin país europeu, on es parla anglès, es va enriquir gràcies a l’Índia?
Port colonial de Pondicherry (Índia)
COM FUNCIONAVA EL PUTTING OUT SYSTEM?
Els comerciants subministraven la matèria primera i els estris als pagesos i aquests filaven i teixien a casa. Un cop acabades les peces, el mateix comer- ciant s’encarregava de recollir-les i comercialit- zar-les a les ciutats.