Page 24 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 3
P. 24

                 El rei patata
“Si el poble està ben alimentat, no hi haurà revoltes”, pensava Frederic II de Prússia. Per això, va plantar patates als seus horts; un dia, les va deixar sense vigilància i li van robar. Des d’aleshores, va ser un aliment bàsic dels prussians. Si visiteu la seva tomba, res de flors, dueu-li patates com fa tothom.
L’Antic Règim
Trets de l’Antic Règim
Durant l’edat moderna, a l’Europa Occidental es va anar desenvolupant una societat derivada del feudalisme que anomenem Antic Règim. Al llarg del segle xviii aquesta societat va mostrar símptomes d’esgotament i necessi- tat de profundes transformacions que anunciaven una nova era: l’època contemporània.
L’Antic Règim es caracteritzava per:
• Un model demogràfic basat en una població que crei- xia molt lentament i que era sotmesa a contínues crisis demogràfiques.
• Una economia agrària d’estructures feudals, però que anava cedint terreny a l’activitat comercial.
• Una societat estamental dividida entre privilegiats —noblesa i clergat—, exempts de pagar impostos, i no privilegiats —burgesia i classes populars—, que havien de suportar totes les càrregues fiscals.
• Un sistema polític absolutista en què el monarca pre- nia les decisions més importants.
El cicle demogràfic antic
La població del segle xviii participava de les caracterís- tiques pròpies del que es coneix com a règim demogrà- fic antic, és a dir, una elevada natalitat —al voltant d’un 40‰— i una mortalitat també molt elevada. Es calcula que cada matrimoni tenia una mitjana de sis a vuit fills, la meitat dels quals no arribava a l’any de vida. Un 50% dels supervivents tampoc no arribava a l’edat adulta. Les causes principals de l’elevada mortalitat eren la manca d’higiene, una alimentació deficient i una medicina molt precària.
Aquesta població tan fràgil rebia, de tant en tant, l’impac- te d’alguna crisi demogràfica provocada per una epidè- mia, la fam o la guerra.
2 La mitjana de fills d’una unitat familiar a Catalunya el 2019 era d’1,27 fills. Per què varia tant
respecte al segle xviii?
La família de Thomas Cave (1749), d’Arthur Devis
Tanmateix, durant la segona meitat del segle xviii, la població va començar a mostrar símptomes de canvi. Va créixer de manera tímida, però sostinguda, i els sotracs causats per les pandèmies van anar desapareixent. Les millores en la sanitat i en l’alimentació i el progrés en la medicina hi van contribuir.
                Camperols a la França del segle xviii
1 A quin grup social pertanyen aquestes persones, privilegiats o no privilegiats?
Galeria
       














































































   22   23   24   25   26