Page 47 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 2
P. 47

                Galileo Galilei. L’italià Galileu (1564-1642) va ser la gran figura de l’astronomia de l’edat moderna. Els seus desco- briments van permetre corroborar la teoria heliocèntrica. Va perfeccionar el telescopi i, gràcies a això, va desco- brir els cràters de la Lluna, les fases de Venus i quatre satèl·lits del planeta Júpiter.
Va fer aportacions en l’estudi de la gravetat, de la llei del pèndol i del càlcul de la longitud en alta mar. Els seus estudis el van portar a tenir seriosos problemes amb la Inquisició.
2 Què va poder observar Galileu amb el telescopi?
Johannes Kepler. La principal aportació de l’alemany Kepler (1571-1630) va ser descobrir que l’òrbita dels pla- netes al voltant del Sol no era circular, com es creia des d’antic, sinó que traçava una el·lipse.
La medicina
Els avenços en el camp de la medicina van ser fruit dels estudis de molts metges i científics i d’un entorn intel- lectual —el de l’humanisme— que van possibilitar moltes de les investigacions.
Les disseccions de cadàvers i els experiments anatò- mics, tot i l’oposició de l’Església, van ser una peça clau per al coneixement de l’anatomia humana. Gràcies a això es van fer descripcions molt acurades del cos humà, es va descobrir la circulació de la sang i va començar l’estu- di dels embrions humans.
Lliçó d’anatomia del doctor Tulp (1632), de Rembrandt
3 Per què l’Església s’oposava a la dissecció de cadàvers?
4 Creus que la medicina hauria pogut avançar sense les disseccions i els experiments anatòmics?
   Document “Lliçó d’anatomia del doctor Tulp”
       Avança     9 205 “E pur si muove”
Activitat competencial
Avui no són pocs els que s’oposen a les certeses cien- tífiques: antivacunes, terraplanistes, negacionistes del canvi climàtic o contraris a la teoria de l’evolució. I hi ha qui els planta cara amb la ironia...
1 Aquest és el monstre de l’Espagueti Volador, el déu “venerat” pels pastafaris, un moviment que defensa, de broma, que aquest monstre va crear l’Univers.
• El monstre té versions en alguns
quadres del Renaixement. Els reconeixes?
I és que una cosa és la fe i una altra, la ciència. Que ho preguntin a Galileu!
2 L’any 1633 Galileu va renegar de la teoria heliocèn- trica davant del tribunal de la Inquisició per por de ser torturat.
• Què era la teoria heliocèntrica? A quina altra teoria
s’oposava?
• Per què creus que la Inquisició el jutjava per defensar la seva teoria?
• Es diu que, un cop absolt, va dir en veu baixa “E pur si muove” (“Tot i així, es mou”). Què és, doncs, el que “es mou”?
         + Activitats “La ciència moderna”
   










































































   45   46   47   48   49