Page 28 - SEQÜÈNCIES de Llengua catalana i literatura
P. 28
Escrivim
La volta al món en 80 dies és un dels relats més fascinants creats per la imaginació humana i tot un clàssic de la literatura universal.
Bibliotube
Reflexions literàries
Per què és interessant aquest llibre?
• Perquè es va avançar al seu temps.
Avui dia tots sabem que és possible fer la volta al món, però l’any 1872 —quan es va publicar la novel·la— aquesta era una història de ficció absoluta, i és que el seu autor, Jules Gabriel Verne, era un autèntic visionari.
• Perquè és tota una lliçó de geografia.
En una època en què gairebé ningú viatjava, i molt menys amb la facilitat amb què es pot fer avui dia, Verne va fer viatjar els seus lectors a llocs tan remots com Londres, Suez, Bombai, Calcuta, Hong Kong, Yokohama, San Francisco i Nova York a través del gran viatge de Phileas Fogg i Passepartout. Els països pels quals viatgen formaven part de l’antic imperi Britànic, amb excepció del Japó, que només hi apareix per donar coherència a la trama.
• Perquè va ser un èxit absolut en el seu temps.
La novel·la es va publicar en 42 entregues durant el 1872 en el diari Le Temps de París, a causa del gran èxit que va tenir. El llibre va arribar a generar tanta polèmica que durant les entregues els fran- cesos feien apostes sobre si en Phileas Fogg aconseguiria fer la volta al món en 80 dies. El més curiós és que la majoria de lectors pensava que no ho aconseguiria, malgrat que aquesta mena de publicacions sempre solien acabar bé per al protagonista.
Recordes algun llibre que t’hagi fet viatjar, és a dir, conèixer algun lloc on no has estat mai físicament? Quin? I on t’ha fet viatjar?
Amb què relaciones avui dia el concepte de novel·la per entregues? I quins fins comercials creus que hi ha darrere el fet de lliurar una obra d’art per entregues?