Page 8 - Dossier de Ciències socials 3
P. 8

                  Una població sostenible
 La capacitat de càrrega
El creixement de la població mundial és imparable. Durant el segle xx es va passar de 1.500 milions d’habi- tants a 6.000 milions. Actualment, cada any, la població augmenta uns 76 milions, i el planeta no pot suportar un creixement com aquest.
S’entén com a capacitat de càrrega d’un territori el llin- dar que marca el límit entre el nombre de la població i els recursos de què disposa. No tots els territoris tenen la mateixa capacitat de càrrega, sinó que depèn del nivell de consum dels seus habitants, que, alhora, es relaciona amb el grau de desenvolupament econòmic i tecnològic de la regió.
Davant d’aquesta problemàtica, alguns experts opten pel creixement zero. El creixement zero implica que la pobla- ció no augmenti. D’altres no ho veuen amb bons ulls, ja que el no creixement de la població ha d’anar acompa- nyat d’un no creixement de l’economia o decreixement, fet que deixa els països en vies de desenvolupament en una situació complicada.
La petjada ecològica
La majoria de productes que consumim no són de qui- lòmetre zero, és a dir, del nostre entorn més immediat. Aquesta no coincidència ha fet necessari establir un indicador que mesuri l’impacte de les activitats econò- miques al territori. És el que s’anomena petjada eco- lògica.
La petjada ecològica és l’àrea de terreny que necessita una persona per obtenir els recursos que consumeix — aliments, aigua, energia...— i per assimilar tots els resi- dus que genera —brossa, emissions de CO2...— d’acord amb el seu nivell de vida i de consum.
La petjada ecològica varia en funció del desenvolupa- ment dels països i, per tant, del seu estil de vida.
Quin futur ens espera?
Segons les Nacions Unides, l’any 2050 la població mun- dial ja haurà sobrepassat els 9.000 milions d’habitants. La previsió de creixement afectarà tots els continents excepte Europa. Aquest augment de població agreujarà encara més la pressió sobre els sistemes naturals. Les conseqüències més visibles seran aquestes:
• Un canvi climàtic irreversible. De resultes de l’aug- ment de la temperatura de la Terra, es preveu una allau de refugiats ambientals, ja que moltes poblacions hauran d’abandonar el seu territori per l’augment de la superfície de mars i oceans o per l’expansió dels deserts i, també, per motius econòmics.
• L’esgotament dels recursos. Un consum de matèries primeres superior al que els sistemes naturals poden proporcionar aboca la humanitat al desastre ecològic. La desforestació dels boscos tropicals, la pèrdua de sòls cultivables i la manca d’aigua en són només un exemple.
• L’augment de la contaminació. Aquest darrer feno- men afectarà sobretot les zones urbanes i industrials.
   QUANTS PLANETES NECESSITARÍEM...?
       Els nostres hàbits de consum tenen un impacte ambiental que no veiem. Es calcula que si tots els habitants del planeta consumissin igual que els habitants dels països rics necessitaríem cinc planetes per poder subsistir. Quants planetes necessitaríem si tothom visqués com tu? Què consumeixes? Quina roba vesteixes? Què menges? Quants viatges fas? La petjada ecològica és la resposta a totes aquestes preguntes.
      42


















































































   6   7   8   9   10