Page 30 - Dossier de Ciències socials 3
P. 30

                  La repressió i el redreç
 La repressió
Juntament amb el desmantellament de les institucions, Catalunya va ser víctima d’una repressió molt dura. Així, va patir tots aquests càstigs i supressions:
• Es van castigar els dirigents austriacistes més desta- cats, que van ser empresonats, van haver d’exiliar-se o van ser executats.
• Es va desarmar la població catalana per ordre de les autoritats borbòniques.
• Es va construir una ciutadella militar a Barcelona per tenir controlats els seus habitants.
• Es va bandejar la llengua catalana de l’administració i de la justícia i, poc després, també de l’ensenyament. D’altra banda, es va fomentar el castellà entre les pobla- cions de parla catalana.
• Es van suprimir les universitats catalanes i se’n va cre- ar una de nova a Cervera com a agraïment a la seva lleialtat envers Felip V.
El redreç
Malgrat un començament tan desastrós, el segle xviii és una bona època per a Catalunya tant des del punt de vis- ta demogràfic com econòmic.
El creixement demogràfic
Després de segles de crisis i d’estancament, que es van iniciar a finals de l’edat mitjana, la població catalana va anar creixent fins a arribar als 800.000 habitants a finals del segle xviii, el doble dels que hi havia en iniciar-se la centúria.
La prosperitat agrària
El segle xviii és també una època de prosperitat agrà- ria. El regadiu va anar guanyant pes sobretot a les zones litorals, fet que va permetre l’abastiment de les ciutats catalanes.
La vinya, que tants guanys donaria al camp català, va ser un dels conreus que més es va beneficiar de l’especia- lització. A zones interiors, com la Garrotxa i Osona, els farratges i el blat de moro van possibilitar la riquesa de molts propietaris agrícoles.
La “primera industrialització”
Durant aquest segle a Catalunya va tenir lloc el que alguns historiadors anomenen “la primera industrialit- zació”. L’acumulació de capitals agraris i la feina dels paraires* va permetre que a molts indrets del territori la producció tèxtil tingués una gran volada.
El tèxtil català, tant la branca del cotó amb les indianes* com la de la llana, va començar a adquirir fama més enllà de Catalunya. Altres indústries destacables van ser les relacionades amb el paper, la pell i el vidre.
* Paraire Persona encarregada dels processos als quals s’havia de sotmetre la llana (compra, neteja, pentinat, cardatge, filada...) abans de passar a ser un teixit.
* Indiana Tela de cotó estampada. A finals del segle xviii era el principal producte industrial de la ciutat de Barcelona.
Antiga sala d’estampació d’indianes
Comerç dedicat a la venda d’indianes
L’auge del comerç
Una de les activitats que més va despuntar durant el segle xviii va ser el comerç marítim. Gràcies a l’activi- tat comercial, les drassanes catalanes van conèixer una nova època de prosperitat. El tèxtil i l’aiguardent eren els productes que més riqueses van aportar als comerciants catalans.
Durant aquest segle, el continent americà va ser un dels grans objectius del comerç català. S’iniciava així una aventura que va donar els seus fruits al llarg del segle xix.
      140









































































   28   29   30   31   32