Page 24 - Dossier de Llengua catalana i literatura 2
P. 24
EMsmcrmivmim
Reflexions literàries
Bibliotube
Per què és interessant aquest llibre?
• Perquè es va avançar al seu temps.
Avui dia tots sabem que és possible fer la volta al món, però l’any 1872 —quan es va publicar la novel·la— aquesta era una història de ficció absolu- ta. I és que el seu autor, Jules Gabriel Verne, era un autèntic visionari.
• Perquè és tota una lliçó de geografia.
En una època en què gairebé ningú no viatjava, i molt menys amb la facilitat amb què es pot fer avui dia, Verne duu els seus lectors a llocs tan remots com Londres, Suez, Bombai, Calcuta, Hong Kong, Yokohama, San Francisco i Nova York. Els països pels quals viatgen Fogg i Passepartout formaven part de l’antic imperi Britànic, amb excepció del Japó, que només hi apareix per donar coherència a la trama.
• Perquè va ser un èxit absolut.
La novel·la es va publicar en 42 entregues durant el 1872 en el diari Le Temps de París. El llibre va arribar a generar tanta polèmica que durant les entregues els francesos feien apostes sobre si en Phileas Fogg aconseguiria fer la volta al món en 80 dies o no. El més curiós és que la majoria de lectors pensava que no ho aconseguiria, malgrat que aquesta mena de publicacions sempre solien acabar bé per al prota- gonista.
Descobrir món llegint
2
Viatgem a la ment dels autors
• Recordes algun llibre que t’hagi fet viatjar, és a dir, conèixer algun lloc on no has estat mai físicament? Quin? I on t’ha fet viatjar?
• Amb què relaciones avui dia el concepte de novel·la per entregues?
• Quins fins comercials creus que hi ha darrere el fet de lliurar una obra d’art per entregues?
Viatjar a través de la lectura
Avui dia, potser no ens sorprèn gaire una història que passi a l’Antàrtida, a la Selva Negra o a Kamtxatka, perquè amb una cerca ràpida al Google podem veure’n imatges, trobar-ne tota mena d’informació i, amb una mica de sort, fins i tot podrem agafar un avió i anar-hi!
Ara bé, fa quaranta anys, quan encara no hi havia internet, els llibres i les pel·lícules eren el més semblant a agafar un avió, un tren o un bus per viatjar. És per això que molta gent gran recorda els llibres com uns tresors fascinants amb els quals fugien de la seva rutina diària i descobrien llocs fabulosos.
Avui dia, ja no llegim tant per viatjar en un sentit literal, perquè tenim formes més eficaces de fer-ho, però sí que llegim per viatjar en un sentit més abstracte.
És a dir, llegim per viatjar a la ment d’altres autors: per veure quins mons han sigut capaços d’inventar i quines són les seves idees i la seva forma particular de veure llocs que pot- ser nosaltres ja coneixem.
8