Page 34 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 3
P. 34
La guerra de Successió El desenvolupament de la guerra
La guerra de Successió va tenir molts escenaris diferents i es va decantar de manera desigual cap a un bàndol o l’altre depenent de les zones. En línies generals, es pot dir que:
• A la península Ibèrica la balança es va inclinar a favor de les tropes francoespanyoles.
• A la resta d’Europa —Itàlia, els Països Baixos, Alema- nya— la Gran Aliança de la Haia va obtenir la majoria de triomfs.
Entre els episodis de la guerra destaca la destrucció de la flota de Castella a Vigo (1702), gràcies a la qual els aliats van aconseguir les riqueses que provenien d’Amè- rica. Com a conseqüència, les tropes de l’arxiduc van desembarcar a Portugal i les tropes angleses, a Gibraltar el 1704.
L’any 1705 les tropes de l’arxiduc van entrar triomfants al regne de València i a Catalunya, però l’any 1707 va tenir lloc a Almansa una de les batalles més decisives del conflicte bèl·lic. Les tropes filipistes van vèncer i el País Valencià i Aragó van caure en poder de Felip V. Tan- mateix, els britànics van poder ocupar l’illa de Menorca.
L’any 1711, però, un fet va capgirar el desenvolupament de la guerra: Josep I, emperador d’Àustria, va morir sense descendència i l’arxiduc Carles va ser proclamat empera- dor. Els aliats, que temien una aliança francoespanyola, es mostraven ara preocupats pel desequilibri que podia comportar una mateixa dinastia a Europa, com ja havia passat en temps dels Habsburg. És per això que es van iniciar converses per buscar la pau.
4 Per què la batalla d’Almansa és tan important per a la Corona d’Aragó?
Destrucció de la flota de Castella a Vigo (1702)
Batalla d’Almansa (1707)
Batalla d’Oudenaarde (Bèlgica, 1708), amb el duc de Marlborough en primer pla
Batalla de Malplaquet (França, 1709)
CANÇÓ DE MAMBRÚ
La Cançó de Mambrú és una composició popular que fa referència a John Churchill, duc de Marlborough. Originàriament, era una cançone- ta infantil francesa, Marlbrough s’en va-t-en guerre, composta després de la batalla de Malplaquet (1709), en què l’exèrcit de la Gran Aliança de la Haia, comandat pel príncep Eugeni de Savoia i el duc de Marlbo- rough, va derrotar les tropes franceses. Contràriament al que suggereix la composició —s’insinua que Marlborough va morir en la batalla—, can- tada pels francesos per riure’s del seu enemic, el duc només va ser ferit. El nom de Mambrú procedeix de la deformació de Marlborough.