Page 18 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 2
P. 18
Precariats
Tenir feina no sempre és sinònim de gaudir d’estabilitat laboral. Hi ha persones que tenen una feina a temps parcial, en pràctiques o de formació o, fins i tot, que treballen sense contracte laboral. Tenen un treball precari, sense garanties d’estabilitat, i se’ls anomena precariats.
La població i l’activitat econòmica
Població activa i població inactiva
La situació laboral o les xifres d’ocupació d’un determinat territori són altres dades que aporten informació sobre l’estructura de la població. Per a l’estudi de la població des d’aquest punt de vista, en primer lloc, es diferencia entre població activa i població inactiva.
• La població activa és la que té l’edat mínima legal per treballar (dels 16 als 65 anys a Espanya) i que té una feina remunerada o bé està en condicions de fer-ho i n’està buscant. Simplificant, són persones que poden i volen treballar.
• La població inactiva és la que no té una feina remunerada ni en busca. Simplificant, són persones que no poden o no volen treballar (menors d’edat, jubi- lats i jubilades, estudiants, persones que fan les feines de casa, rendistes, etc.).
1 Si un jubilat que té cura dels nets i una mestressa
de casa fan tanta feina, per què són població inactiva?
Ocupació i atur
Dins de la població activa distingim entre la població ocupada i la població aturada.
• La població ocupada és la part de la població activa amb una feina remunerada.
• La població aturada o desocupada és la part de la població activa que no té feina, bé perquè s’ha quedat sense o bé perquè en busca per primera vegada.
Sovint s’utilitza la taxa d’atur com un indicador important de la situació del mercat de treball: relaciona les perso- nes aturades amb el total de la població activa i se sol expressar en percentatge (%).
taxa d’atur = població en atur població activa
x 100
Les dades sobre la població en atur s’obtenen dels registres oficials, que en el cas de Catalunya gesti- ona el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), a través de les oficines de treball de la Generalitat. Aquests registres, però, no sempre són fiables, per- què hi ha moltes persones que, tot i estar aturades, no s’hi inscriuen. Per això, l’Estat espanyol, per mit- jà de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), elabora cada trimestre l’Enquesta de població activa (EPA). És un estudi estadístic fiable sobre una mostra de la població per obtenir dades sobre el mercat laboral.
EXPLOTACIÓ INFANTIL
L’edat mínima legal en què una persona pot treballar l’estableix la legislació. Treballar per sota d’aquesta edat està prohibit, ja que els joves encara estan en període d’escolarització obligatòria. A molts estats, però, es vulnera la legislació i s’obliga a treballar els nens i nenes en edat escolar, de vegades en feines molt dures i en règim de semiesclavitud.