Page 15 - SEQÜÈNCIES de Ciències socials 2
P. 15
L’esperança de vida
L’esperança de vida en néixer indica la durada mitja- na de la vida d’una persona nascuda en un any i en un indret concrets. És un indicador que reflecteix el nivell de desenvolupament i de les condicions de vida d’un terri- tori i és útil per fer previsions quant a despesa sanitària, pensions, etc.
L’esperança de vida no és la mateixa a tot el món. Men- tre que en alguns països empobrits l’esperança de vida és inferior als 55 anys, a molts països desenvolupats supera els 80 anys. També és notable la diferència entre sexes: en general, l’esperança de vida de les dones és força superior a la dels homes.
6 Quina relació hi ha entre l’esperança de vida d’un territori i el seu nivell de desenvolupament o de riquesa?
L’esperança de vida a l’Estat espanyol supera els 80 anys.
7 A quin continent es concentren els estats
amb una esperança de vida més baixa? Per què?
La pobresa és un dels factors que provoca que l’esperança de vida sigui més baixa.
Avança 1 17 Desequilibris territorials
Activitat competencial
El territori de Catalunya està molt o poc poblat? Depèn. No viu la mateixa gent al Barcelonès que al Pallars Jussà o a la Terra Alta. Només a la ciutat de Barcelona es concentra el 21% de la població catalana.
1 Fixa’t en el mapa de la densitat de població de Ca- talunya per comarques:
• Quina és la densitat de població de Catalunya, si la superfície del seu territori és de 32.108 km2 i, l’any 2021, tenia 7.763.362 habitants?
• Quines comarques superen la densitat de Catalunya? I quines tenen una densitat molt més inferior? Quina és la raó d’aquests desequilibris en la distribució de la població?
2 Si tot Catalunya tingués la densitat del Barcelonès (15.649,9 hab./km2), a quina d’aquestes illes cabria tota la població?
a Formentera: 83 km2 b El Hierro: 268 km2
c Eivissa: 571 km2
+ Activitats “Els indicadors demogràfics”