Page 18 - SEQÜÈNCIES de Llengua catalana i literatura
P. 18

                  Posa’t a prova
Prova de competències
  L’alimentació del futur:
ens haurem d’acostumar a introduir els insectes en la nostra dieta?
La població mundial creix a un ritme exponencial i, en vista de les previsions demogràfiques, la re- cerca s’ha trobat obligada a repensar l’alimenta- ció del futur. “Es calcula que cap al 2050 hi haurà prop de deu mil milions de persones i això vol dir que necessitarem un 50% més de proteïnes que no pas ara”, diu de Lamo. “Cal veure com podrem alimentar aquesta població, tenint en compte que els recursos són limitats”, afegeix Toni Massanés, director de la Fundació Alícia. Per això és impres- cindible cercar fonts d’alimentació alternatives.
Abel Mariné, professor emèrit de nutrició i broma- tologia de la Universitat de Barcelona, explica que el consum d’insectes seria un complement de la proteïna animal que aporten la carn o el peix, per exemple: “Els insectes no necessàriament han de substituir el consum actual de proteïna animal, sinó que servirien de complement”, diu. Però as- senyala que cal un canvi d’hàbits col·lectiu: “Hau- ríem de reduir el consum de carn, sobretot a Oc- cident, on se’n consumeix massa, i admetre noves
fonts de proteïna més econòmiques i sense tant d’impacte ambiental.” Aquest canvi podria ajudar a plantar cara a la crisi climàtica, perquè, entre més beneficis, els insectes emeten molts menys gasos d’efecte hivernacle: “La producció de carn, sobretot bovina, té un impacte ambiental que s’ha de limitar d’alguna manera, no pot créixer ad infinitum. I és per això que hem de buscar unes altres fonts de proteïna de qualitat”, conclou.
Per al futur del planeta és clau una alimentació amb un impacte ambiental menor. El consum d’insectes podria contribuir a impulsar dietes més sostenibles i a distribuir els recursos més equitativament. De totes maneres, per a Massa- nés caldrà veure quina gestió en fan els polítics i assegurar-se que les tecnologies que ens perme- tran alimentar-nos en el futur no siguin controla- des per poques mans: “No hi haurà una solució única. Les respostes han de ser diverses, variades i d’acord amb l’entorn i amb les comunitats locals.”
Marina Arbós, Vilaweb (adaptació)


























































































   16   17   18   19   20