Page 4 - Dossier de Ciències socials 3
P. 4

                  La sostenibilitat
  EL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE
       Sostenibilitat social
  Habitable
Equitatiu
Sostenible
Sostenibilitat Viable Sostenibilitat mediambiental econòmica
La base del desenvolupament sostenible, doncs, consisteix a trobar l’equilibri entre desenvolupa- ment econòmic, desenvolupament i equitat socials i ús dels recursos naturals a un ritme que en per- meti la regeneració i preservació del medi ambient.
     Els recursos naturals
Els recursos naturals que ens ofereix el planeta es poden classificar en dos grups en funció de la manera com es generen i de la seva capacitat de renovació:
• Els recursos renovables són aquells que la natu- ra genera en un període de temps a escala humana i que, previsiblement, no s’exhauriran en un futur. En són exemples l’energia del Sol, l’aigua, el vent, les espècies animals i vegetals, etc.
• Els recursos no renovables són aquells que neces- siten milions d’anys per formar-se i que es troben en quantitats limitades. Per tant, si s’exploten de manera contínua, tendeixen a exhaurir-se. Formen part d’aquest grup els minerals, entre els quals destaquen els com- bustibles fòssils, com el carbó, el gas natural i el petroli.
El desenvolupament sostenible
L’any 1987, la Comissió Mundial Sobre Medi Ambient i Desenvolupament va publicar, per encàrrec de l’ONU, l’in- forme El nostre futur comú. En aquest informe s’utilit- zava per primer cop el concepte de desenvolupament sostenible, que es definia com “aquell que garanteix les necessitats de la generació present sense comprometre les possibilitats de les generacions futures”.
Sostenibilitat i solidaritat
El concepte de sostenibilitat implica, necessàriament, el de solidaritat, entès des de dos punts de vista:
• La solidaritat intergeneracional, és a dir, la solidaritat amb les generacions futures, ja que la seva qualitat de vida i, fins i tot, la seva supervivència depenen de l’ús que fem les generacions actuals dels recursos naturals.
• La solidaritat intrageneracional, és a dir, amb totes les persones de les generacions presents. Tota la població de la Terra hauria de tenir les mateixes possi- bilitats de satisfer les seves necessitats.
Contaminar avui també és poc solidari amb les generacions del demà.
           L’economia circular té en el punt de mira la reducció de residus. És un model de producció i consum que consisteix a compartir, reutilitzar, reparar i reciclar materials i productes. És l’antítesi del model econò- mic lineal, que consisteix a produir, utilitzar i llençar. L’objectiu de l’economia circular és allargar la vida útil dels productes, i per això proposa reduir, reuti- litzar i reciclar.
      38














































































   2   3   4   5   6