Page 16 - Dossier de Ciències socials 2
P. 16

                  La població i l’activitat econòmica
  Població activa i població inactiva
La situació laboral o les xifres d’ocupació d’un determinat territori són altres dades que aporten informació sobre l’estructura de la població. Per a l’estudi de la població des d’aquest punt de vista, en primer lloc, es diferencia entre població activa i població inactiva.
• La població activa és la que té l’edat mínima legal per treballar (dels 16 als 65 anys a Espanya) i que té una feina remunerada o bé està en condicions de fer-ho i n’està buscant. Simplificant, són persones que poden i volen treballar.
• La població inactiva és la que no té una feina remunerada ni en busca. Simplificant, són persones que no poden o no volen treballar (menors d’edat, jubi- lats i jubilades, estudiants, persones que fan les feines de casa, rendistes, etc.).
L’edat mínima legal en què una persona pot treballar l’estableix la legislació. Treballar per sota d’aquesta edat està prohibit, ja que els joves encara estan en període d’escolarització obligatòria.
Ocupació i atur
Dins de la població activa distingim entre la població ocupada i la població aturada.
• La població ocupada és la part de la població activa amb una feina remunerada.
• La població aturada o desocupada és la part de la població activa que no té feina, bé perquè s’ha quedat sense o bé perquè en busca per primera vegada.
Sovint s’utilitza la taxa d’atur com un indicador important de la situació del mercat de treball: relaciona les perso- nes aturades amb el total de la població activa i se sol expressar en percentatge (%).
taxa d’atur = població en atur x 100 població activa
Els sectors de producció
La gran diversitat d’activitats econòmiques que pot desenvolupar la població ocupada se solen agrupar en tres grans sectors econòmics o sectors de producció: el primari, el secundari i el terciari.
• El sector primari agrupa totes les activitats dedicades a obtenir recursos directament de la natura, com l’agri- cultura, la ramaderia, la pesca o l’explotació forestal.
• El sector secundari inclou les activitats dedicades a transformar les matèries primeres en productes manu- facturats, és a dir, l’activitat industrial, les indústries extractives —la mineria—, la producció d’energia i la construcció.
• El sector terciari és format per un conjunt d’activitats que proporcionen serveis a la població o a altres sectors econòmics: el comerç, el transport, la sanitat, el turisme, l’Administració pública, l’educació, la cultura i els espectacles, les comunicacions, les finances, la seguretat, etc.
Als països rics, la majoria de la població activa es dedi- ca al sector terciari, mentre que el percentatge que es dedica al sector primari és molt baix. Als països empo- brits, en canvi, el percentatge de població que es dedica al sector primari pot ser majoritari.
     Pagesa
Conductora d’autobús
Miner
            Dins del sector terciari, sovint s’hi distingeix el sec- tor quaternari. Inclou diverses activitats pròpies del terciari, però que tenen la característica comuna que presten serveis altament qualificats. És el cas de la recerca científica, el desenvolupament tecnològic, les tecnologies de la comunicació, etc.
                20
Enginyers espacials











































































   14   15   16   17   18