Page 4 - Dossier de Llengua catalana i literatura 2
P. 4
Hi ha impactes de la crisi climàtica que ja són irreversibles per “segles i mil·lennis”
“El món superarà segur els 1,5 °C d’escalfament global”, alerta un nou informe dels científics de l’ONU
Sònia Sánchez
Si algú encara tenia dubtes que el canvi climàtic és real i que ha estat causat per l’acció humana, que sàpi- ga que la ciència ho dona ja com un “fet establert”. I no només això, sinó que veu provat que alguns dels can- vis en el clima provocats per l’ésser humà, com l’augment del nivell del mar, ja són “irreversibles durant se- gles o mil·lennis”. Un nou informe publicat avui del cos de científics climàtics de l’ONU, el més impor- tant del món, així ho constata i tam- bé alerta que el llindar dels 1,5 °C d’escalfament global se superarà possiblement abans del 2040, amb els greus impactes que ja havien ad- vertit que això tindria sobre els eco- sistemes.
“Ningú no està segur i hem d’ac- tuar ja”, ha alertat de manera con- tundent la directora del Programa Mediambiental de l’ONU (UNEP), Inger Anderson, en la roda de prem- sa d’aquest matí per presentar l’in- forme, i després ha afegit: “Ens hem de posar seriosos de seguida perquè cada tona de CO2 compta.” “L’infor- me és molt clar quan diu que, com més escalfament global hi hagi, veu- rem més fenòmens extrems que no han tingut mai precedents en mag- nitud o freqüència al lloc on passen”, assegura la codirectora de l’informe, Valérie Masson-Delmotte.
Però no tot és negre, també apun- ten vies de lluita, tot i que cada cop són més difícils: si reduïm les emis- sions de gasos d’efecte hivernacle a zero com més aviat millor i, a més, capturem CO2 de l’atmosfera, acon- seguirem que els termòmetres glo- bals, després de pujar per sobre dels 1,5 °C tornin a baixar a poc a poc
per estabilitzar-se en els 1,4 °C a fi- nals de segle. Ara bé, si, per contra, seguim emetent CO2 i altres gasos diàriament al ritme actual, la tempe- ratura mitjana del planeta pot pujar 4,4 °C o fins i tot, en el pitjor dels ca- sos, fins a 5,7 °C. Aquest és l’escenari més pessimista dels cinc que plante- gen els científics.
La diferència és molt important, per- què cada mig grau més de tempera- tura al planeta “incrementa la inten- sitat i la freqüència de les onades de calor, les inundacions i les sequeres”, apunta l’informe. Fins i tot només amb els 1,5 °C més, “segurament hi haurà cada cop més casos d’esdeve- niments extrems que no tinguin cap precedent observat”, mai a la his- tòria. Aiguats que només passaven un cop cada deu anys duplicaran la freqüència un cop passem el llindar dels 1,5 °C i passarien a ocórrer tres cops cada dècada amb 4 °C més de temperatura global. Però les onades
de calor, com les que aquest estiu estan provocant intensos incendis a l’est de la Mediterrània, són el que més creixerà en freqüència: onades que passaven cada deu anys passa- ran almenys quatre cops per dècada a partir dels 1,5 °C i cada any amb 4 °C més. I calorades més històri- ques, les que només passen ara un cop cada cinquanta anys, passaran almenys nou cops a partir dels 1,5 °C i fins a trenta-nou cops cada mig se- gle amb els 4 °C.
Una bona notícia, però, és que els científics consideren que si s’actua per reduir altres gasos que tenen efectes de més curta durada, com el metà o l’ozó troposfèric, a més de reduir la pol·lució nociva per a la sa- lut, probablement també es podria reduir a curt termini l’escalfament.
Ara
8