Page 30 - Dossier de Ciències socials 1
P. 30

                  La revolució neolítica
  Per què una revolució?
El descobriment de l’agricultura i la ramaderia va supo- sar un canvi radical en la manera de viure dels humans. Van deixar de ser depredadors per passar a ser produc- tors dels seus aliments. Aquest canvi econòmic va pro- vocar també transformacions en l’organització social.
El pas de la caça i la recol·lecció a l’agricultura i la rama- deria va ser un procés lentíssim i esglaonat que es coneix amb el nom de revolució neolítica.
Es va iniciar fa uns 12.000 anys coincidint amb un canvi climàtic que va provocar la retirada dels gels i un escal- fament del clima de la Terra. Com a conseqüència, els grans herbívors i moltes espècies que eren la base de l’alimentació dels pobles caçadors i recol·lectors van dis- minuir.
Algunes comunitats es van veure obligades a buscar altres sistemes de subsistència. Al final d’aquest procés la vida dels humans havia canviat radicalment.
Els primers agricultors i ramaders
La introducció de l’agricultura i la ramaderia, va fer augmentar la disponibilitat d’aliments, i la població va créixer. La revolució neolítica va originar civilitzaci- ons diferents, cadascuna de les quals es basava en el conreu d’un tipus determinat de cereal: blat, ordi, mill, arròs...
Els primers animals domesticats van ser el gos, la cabra, l’ovella, el porc, el bou i la vaca. Gràcies a la domesticació d’animals i a l’expansió de la ramaderia, la llet i la carn van completar la dieta humana. A més, els agricultors i els ramaders també van saber aprofitar la força de tir de determinats animals en les feines agrícoles o en el transport.
El desenvolupament de l’agricultura i la ramaderia va convertir les poblacions en sedentàries. El poblat, una agrupació de cabanes, va esdevenir la unitat cultural i econòmica de les primeres comunitats agrícoles.
 154
























































































   28   29   30   31   32