Page 27 - Dossier de Ciències socials 1
P. 27

                  El paleolític 8
  Igualitaris i nòmades
En les comunitats de caçadors i recol·lectors no hi havia gaires diferències socials, però existia una divisió senzi- lla del treball basada en el sexe i l’edat: els homes caça- ven; les dones i els nens recollien fruits silvestres, arrels, llavors... i caçaven animals petits.
Estudis recents, però, apunten que les dones podrien haver tingut un paper més actiu en la caça major, acti- vitat que solia fer-se en grup. Intervenien en les batudes d’animals, pensaven estratègies de cacera, utilitzaven les armes de pedra...
En la major part d’aquestes comunitats els homes no ocupaven una clara posició de domini sobre les dones. Podríem dir que eren societats igualitàries.
Es desplaçaven d’un indret a un altre seguint les banda- des d’animals i s’establien on la caça i la recol·lecció eren més prometedores. Eren nòmades. Generalment, vivien a l’aire lliure o en tendes fetes amb la pell dels animals. També es refugiaven en coves o balmes.
Eines de pedra
Gairebé tots els estris fabricats pels primers humans estan relacionats amb la subsistència, és a dir, destinats a la caça i la recol·lecció. Molts són de sílex, un tipus de roca especialment apropiada per ser tallada i a la qual es pot donar una certa forma.
Els primers estris que van fabricar els humans eren pedres amb prou feines desbastades. Més endavant van aparèixer instruments bifacials, més elaborats, i, posteriorment, burins, raspadors i puntes, que indiquen una especialització creixent dels instruments de pedra. D’aquestes comunitats també provenen els primers tes- timonis del treball sobre fusta i os.
El foc
El control i l’ús del foc és un dels avenços culturals més importants en l’evolució dels humans. Probablement, les primeres experiències van consistir en l’aprofitament esporàdic de flames agafades d’incendis naturals. Poste- riorment, van aprendre a encendre foc i també a controlar-lo.
El foc va introduir canvis significatius en la vida de les societats caçadores i recol·lectores:
· En l’alimentació, ja que va permetre coure aliments i ampliar la dieta i, per tant, millorar la subsistència.
· En la manera de protegir-se del fred, ja que proporcio- na escalfor controlada.
· En la manera de protegir-se dels animals, ja que els espanta.
· En la manera de comunicar-se entre els membres del grup, ja que els permetia allargar les hores de claror.
· En la tecnologia, ja que els permetia manipular la fus- ta i altres materials, cosa que els facilitava la produc- ció d’eines o armes.
  L’art en el paleolític
Les venus
Unes de les primeres expressions artís- tiques dels humans són un conjunt de petites figures femenines nues: les venus. Destaquen pel volum exagerat dels pits i les natges i, en algun cas, per l’obesitat. L’exageració dels pits i les natges devia ser una forma d’invocar la fertilitat en les dones del clan.
Les pintures rupestres
Venus de Willendorf
    Punta de llança (dalt) i ganivet
Destral bifacial de sílex
Els caçadors i els recol·lectors del paleolític són autors de les primeres pintures de la història: les pintures rupestres. Fetes a base de colorants naturals —carbó vegetal, sang, òxids de ferro...—, es troben a les parets i els sostres de coves i balmes.
Se suposa que l’art rupestre tenia un caràcter màgic: els humans, en dibuixar els animals a les coves, volien afavo- rir-ne la caça. Contrasta el realisme amb què són represen- tats els animals amb l’esquematisme de la figura humana.
151








































































   25   26   27   28   29