Page 23 - Dossier de Ciències socials 1
P. 23

 Els homínids més duradors
Fa uns 1.800.000 anys va aparèixer un nou homínid: l’Homo erectus. És l’Homo que ha poblat la Terra durant més anys, ja que la seva existència va durar fins fa 300.000 anys, quan es va extingir. Per això hi ha diver- ses variants regionals d’Homo erectus i se’l troba a Àfrica, Àsia i Europa.
L’Homo erectus tenia un cos alt, robust, esvelt i s’assem- blava força a l’ésser humà actual. Ja dominava la tec- nologia del foc i vivia en petits grups. Es creu que ja es comunicava verbalment i que es coordinava per poder caçar millor.
Les troballes de restes d’homínids al jaciment d’Ata- puerca (Burgos) podrien trasbalsar les teories de l’evo- lució humana. Alguns experts parlen d’un homínid nou —l’Homo antecessor—, diferent de l’Homo erectus, i que podria ser avantpassat directe nostre. Tanmateix, no hi ha un acord unànime per acceptar aquesta hipòtesi.
Els homínids moderns
Els neandertals van ser els habitants d’Europa i del Pròxim Orient en el període comprès entre 120.000 i 30.000 anys enrere. Practicaven el llenguatge i l’art i tributaven culte als morts. Era una espècie molt ben adaptada als medis freds.
Durant uns quants milers d’anys van conviure a Europa els neandertals i els Homo sapiens, però els primers, finalment, es van extingir, segurament a conseqüència d’un canvi climàtic.
Fins fa poc, els experts consideraven que els neander- tals i els sapiens eren subespècies d’una mateixa espè- cie, però les noves troballes paleontològiques semblen desmentir-ho.
Els Homo sapiens es van estendre molt lentament pel planeta, van saber adaptar-se als diversos medis natu- rals on es van assentar i van aconseguir transformar-los.
147
L’hominització 8
























































































   21   22   23   24   25