Page 16 - Itineraris Llengua catalana 5
P. 16
ANTICIPEM I LLEGIM UN CONTE
1
Fixeu-vos que els contes són narracions breus.
Si llegim el títol del conte, podem imaginar de què tractarà? Què enteneu vosaltres per ‘vida sana’?
Des de fa unes quantes setmanes, tinc una nova afició: anar cada dia a la botigueta de fruites i verdures del meu barri. La mare se sorprèn de la sobtada introducció a la vida sana que he fet. Jo, que quan entrava a casa i sentia olor de verdura sortia altra vegada al carrer!
Però amb el pas dels anys (en tinc tretze acabats de fer) t’adones que t’has de cuidar. Reconec que potser això meu s’està conver- tint en obsessió: en tres hores puc arribar a anar a la botiga cinc vegades. Compro les taronges una per una fins que arribo al quilo (que, per cert, Déu n’hi do com va de cara la fruita!).
Per més que les meves amigues hi insisteixin, la meva obsessió no té cap relació amb el nou “fitxatge de tardor” de la fruiteria: un noi amb la pell de coco, els ulls verds com la mongeta tendra i els llavis vermells com els cirerols.
Encara no sé com es diu. De moment li dic Cabdell, perquè la pri- mera vegada que el vaig veure intentava fer entendre a una nena —que, per cert, també freqüenta bastant la botiga (després diuen que a les noves generacions no ens agrada la vida sana)— que els cabdells no els hi podia tallar a quarts, que això es feia amb els pollastres. Quanta ignorància! A ella li dic Col! Bé, he de reconèi- xer que el primer dia que vaig entrar a la botiga vaig confondre els carbassons amb els raves, però això tampoc no és tan greu... El pitjor és que la crema de carbassó que la meva mare havia de fer aquell dia es va quedar en amanida de raves amb raves...
Quines hortalisses tenen cabdells?
SI FAIG ESPORT EM SENTO MILLOR. AIXÒ ÉS VIDA SANA?
VIDA SANA
Eva Mor
40